Uutiset

31.12.2018Paimensaaren Uudenvuoden vastaanottajaiset olivat 31.12.2018Lue lisää »23.12.2018Hyvää ja rauhallista JouluaLue lisää »22.10.2018Syystalkoot olivat saunarannalla la 27.10.2018Lue lisää »

Satunnainen kuva

kiljunen_simonen

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:99012 kpl

Paimensaaren asukasyhdistys rakensi  Savitaipaleen Paimensaaren haja-asutusalueelle  valokaapeliverkon, joka liitettiin teleoperattorin valokaapeliverkkoon tammikuussa 2014. Kohderyhmänä ja hyödynsaajana ovat Paimensaaren, Hakamäen ja Kuhaniemen vakituiset asukkaat ja ns kakkosasunnon asukkaat sekä alueen yrittäjät. Lisäksi verkkoon on liittynyt Savitaipaleen kunnan ja seurakunnan kiinteistöjä sekä palveluyrittäjiä, että yhdistyksiä.

Paimensaaren verkko valmistui tammikuussa 2014 ja sen laajennus valmistui 31.10.2014. Liittymiä on nyt 91, joista käytössä on nyt 63, loput ovat eritasoisia varauksia. Valokaapelin kapasiteetissa on varauduttu 96 liittyjään päärunkokaapelin osalta. Kapasiteetti voidaan kaksinkertaistaa, kun siirrytään käyttämään yksi kuitu/ liittymä toteutustapaa. Kokonaiskustannukset olivat 210.792 €. Ely-keskuksen tuki oli 70 % tukikelpoisista kustannuksista. Tuki oli maksimissaan 119 000 €, joka käytettiin kokonaan. ELY-keskus hyväksyi hankkeen valmiiksi 21.1.2015.

Hankkeen tavoitteena oli säilyttää Paimensaari elinvoimaisena kylänä, jossa syntyy myös uutta yritystoimintaa. Hanke edistää haja-asutusalueen asukkaiden tasa-arvoa. Kunnan, valtion ja terveydenhuollon palvelut ovat jo siirtyneet verkoon. Valokaapeliverkkoliittymä auttaa ikäihmisiä asumaan kotonaan entistä kauemmin. Hankkeella on positiivisia ympäristövaikutuksia, koska videoneuvottelut ja puhelut tulevat yleistymään nyt ja lähitulevaisuudessa.  
Myös erikoistarkat eli Ultra HD (UHD/4K) palvelut ovat jo alkaneet ja niiden hyödytäminen vaatii huippunopeaa verkkoa. 

Nyt ihmisten ei tarvitse matkustaa palavereihin autolla, vaan töitä voi tehdä Paimensaaressa yhtä helposti kuin kaupungissa. Ainakin nykyiset yritykset ja työpaikat ovat säilyneet. Lisäksi uutta pienyritystoimintaa voisi syntyä erityisesti tietoteknisille aloille. Määrällisinä tavoitteina voidaan pitää kahden uuden perheen muuttamista alueelle.

Valokaapeli josta käytetään myös nimitystä valokuitu korvaa nykyiset lankapuhelinlinjat. Se tekniikka on jo vanhentunut, hidas ja ukkosherkkä. Vanhat puhelinlinjat puretaan lähivuosinä pois. Valokuidun kautta saadaan varmatoiminen ja huippunopea yhteys, jota jo nyt tarvitaan. Mobiilit puhelin ja dataverkot (3G, 4G, Ukko) ovat tärkeitä lisäpalveluita silloin, kun liikutaan kodin ulkiopuolella. Niiden suuri ongelma on riittämätön nopeus haja-asustusaluilla ja maaseudulla. Ne aivät takaa tasa-arvoisuutta suurkaupunkeihin nähden. Valokuituverkko on myös perustana tulevalle nopealle 5G verkolle. 5G signaalin kantavuus on alle 100m. Näyttää siltä, että 5G vaatii tukiasemat (mastot tai uudet katuvalaisintolpat) 50m välein. Joten käytännössä se on Wifi palvelu. Ongelma on myös se, etti 5G signaali läpäise seiniä eikä ikkunoita ! On selvää, että 5G tukiasemia ei koskaan tule maaseudulle (taloudellinen mahdottomuus), mutta kun on valokuitu kotona, sen päähän voidaan asentaa 5G wifi laite.

Valokaapeliverkko tarjoaa nopeat ja modernit 100 jopa 1000 megan tietoliikenneyhteydet ja toteuttaa uutta kaavailtua yleispalveluvelvoitetta. Projekti toimi myös hyvänä pilottina Etelä-Karjalan kylille, jotta laajakaista kaikille 2015 projektit lähtisivät etenemään Etelä-Karjalassa. Hankkeet liittyvät ministeriön 100 megan Suomi tavoitteeseen.

Liittymän hinnaksi muodostui omakotitaloille ja vastaaville 1290 €, rivitaloille 1250 € ja varauksille 1150 €.
Hinta saatiin edulliseksi tarkan ennakkosuunnittelun, onnistuneen urakkakilpailutuksen ja suuren talkootyömäärän avulla.

Projekti päättyi 30.11.2014.

Verkon käyttöönottojuhlat olivat 24.1.2014 Suvannossa.

Verkoon voi vielä tilata liittymän asukasyhdistykselta, mutta ELY-tukea ei ole enään käytettävissä. Ota tarvittaessa yhteys puheenjohtajaan. Palvelut tilataan Saimaan Kuitu Oy:ltä.

Liittymän toteutuksen hinta:

Liittymämaksu on entinen, niille jotka ovat jo maksaneet osan liittymämaksusta, mutta sen lisäksi laskutetaan mahdollisesti syntyvät todelliset toteutuskustannukset.  Paimensaaren varkon alueella on vielä useita tontteja joihin kuitua ei ole vielä toteutettu. Kuituverkossa on reserviä ja liittymä on saatavissa kaikille. Kokonaan uusien liittymien osalta hinnoittelu tullaan laatimaan lähiaikoina.

Paimensaaren verkko on rakennettiin niin, että se voitiin liittää osaksi koko kunnan laajuista verkkoa, jonka kentaminen on jo menossa. Verkkoa rakentamaan ja ylläpitämään on perustettu yleishyödyllinen Saimaan Kuitu Oy, jonka omistavat Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat. Yhtiöön voivat liittyä muutkin Etelä-Karjalan kunnat. Lemin kunta on jo liittynyt mukaan.

Kuntien laajuista verkkoa tedään esimerkillistä yhteistyötä Lappeenrannan energiaverkko Oy.n, Elisa Oyj.n kanssa ja kuntien kanssa sähköverkon, katuvalaistuksen ja kaukolämmön suhteen.

Katso lisätietoja www.saimaankuitu.fi.

Paimensaaren Asukasyhdistys kokuksessaan 29.8.2016 päätti irtisanoa valokuituverkkonsa internet ja IPTV palvelusopimukset ja muut asiaan liittyvät sopimuksen Telian (Sonera) kanssa ja hankkia palvelut Saimaan Kuidulta ja sen pääoperaattorilta BLC:ltä.

Saimaan Kuidun palveluhinnasto Paimensaaren verkon asiakkaille (hinnat sisältävät verkon vikahallinnan ja ylläpitopalvelut):

Saimaankuitu 100     29,90 €/kk

Saimaankuitu 1000   59,90 €/kk

Watsson IPTV palvelu  7,63 €/kk

Vanhat hinnat ja laskusmenettely lakkasivat 30.10.2016.

Uusi laskutus alkoi 1.11.2016. Laskutuksen hoitaa BLC kahden kuukauden jaksoissa.

***********************************************************************************

22.10.2013

Kaapelien asennusta auraamalla. Silloin kun vanhat kaapelit ja kivet eivät estä voidaan kaapelit asentaa nopeasti auraamalla. Paimensaaressa oli hyvin vähän tallaisia reittejä.

paimensaarentie-1-aurauskuva-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.10.2013

jatkoskaivo-k2-1.jpgKuvassa on runkokaapelin jatkos, jossa myös kiinteistökohtaisen kaapelin liitos runkoon tehdään. Asennus on tarkkuutta ja puhtausta vaativa työ. Se tehdään tyokopissa jota vedetään peräkärrynä. Varsinaiset valokuidut ovat erittäin ohuita ja näkyvät kuvassa hiuksenhienoina lankoina. Kuitujen hitsausliitoskohdat on asennettu suojaan kapeisiin uriin jotka näkyvät kuvan alareunassa. Kytkentöjen jälkeen jatkos sujetaan lieriömäisellä kannella vesitiiviisti. Koko jatkokotelo on Paimesaaren valokaapelissa ruostumatonta terästä.  Jatkospakkaus sijaitsee muovisessa 100 cm halkaisijaisessa ja 70 sysässä kaivossa, joka sijoitetaan maan alle. Kuvassa kaivo 2.

 

 

Runkokaapelin ja tilaajakaapelien kytkentä (hitsataan) jakokotelossa:

kaivo-2-kytkennat-jatkoskotelossa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Runkokaapelin ja tilaajakaapelien jakokotelo kaivossa:

kaivo-2-jatkoskotelo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaivo 2 suljettuna ja merkkitolapalla varustetuna:

k2_kaivon-sijainti.jpg


8.10.2013

Valokaapelin toteutusvaihe on alkanut 8.10.2013 teiden alitusputkien asennuksella. Se tapahtui paineilmakäyttöisen "myyrän " avulla joka iskuporaa reijän ja vetää putken perässään reikään. Näin valtyttiin tien katkaisulta ja häiriöltä liikenteelle. Toki hiekkatieosuuksilla tullaan tie katkaisemaan lyhyeksi aikaa ja asentamaan putki paikoilleen.

tien_alitus-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.10.2013

Valokaapelin varsinaien asennus maahan alkaa  keskiviikkona 16.10.2013 Suvannosta alkaen.

13.10.2013

Kaapeliasennusta Paimensaarentie 24A1-A4.ssä. Koko päivä siinä meni neljän asunnon kanssa kahteen mieheen Unton kanssa. Noin 70m kaapeliojaa ja putkea. Reikien teko oli iso urakka, kun piti purkaa verannan kaiteetkin. Illalla olimme kuin olisi saanut selkäsaunan, mutta onneksi suomalainen oikea sauna rentouttaa kenet tahansa. t. Kari

paimensaarentie-24-kaapelioja-paadysta-ylos.jpg

Kaapelioja päädystä ylös:

 

 

 

 

 

 

 

 

paimesaarentie-24a3-kaapelioja.jpg

Kaapeliojaa pihanurmella:

 

 

 

 

 

 

 

 

paimensaarentie-24a4-pihan-avaus-kaapeliojalle.jpg

 

Pihalaattojakin oli nostettava ylös. Valokaapeli asennettiin 30 mm vasijohtoputken sisään, joka suojaa sitä. Sen vuoksi asennus voitiin tehdä matalaan 20-30 cm:

 

 

 

 

 

 

 

paimensaarentie-24a4-aukko-eteisen-seinaan.jpg

Jos huoneistoon ei pääse valmiita putkia pitkin joudutaan erilaisiin virityksyyn, jotka ovat joskus hankaliakin. Kuvassa apureikä porattiin eteisen seinään. Se peitetään kaapeliaukon kannella.

 

 

 

 

 

 

 

 

paimensaarentie-24a4-kaapelilapiviennin-poraus-oven-viereen.jpg

Reijän porausta oven karmin vierestä eteisen väliseinän sisään.

Kaapelin suojaputki tuotiin verannan lankkulattian läpi sisäänmenon alapuolelle.

Monissa taloissa valokaapeli tuotiin tiiliseinänkin läpi huoneistoon. Aina löytyy reitti kaapelille.

 

 

 

 

Talopäätelaitteet sähkökotelossa.
Tässä mallissa ei ole Wifi ominaisuutta, joten sijainnilla ei ole väliä. Päätelaitteesta laitetaan nettikaapelit (CAT 6 tyyppiä) talon verkkoon tai viedään suoraan esim. tietokoneelle.

Uusissa päätelaitteissa on Wifi valmiina, joten se kannattaa sijoittaa avoimeen paikkaan jotta signaali ei heikkene seinien vaikutuksesta. Parhaita paikkoja ovat olohuoneessa TV.n lähistöllä, koska TV liitetään suoraan päätelaitteeseen CAT 6 nettikaapelilla. Toki jos TVssä on Wifi-valmius voidaan liittyä langattomasti.

Paras nopeus (palvelusopimuksen mukainen) saavutetaan, kun laitteet liitetään toisiinsa nettikaapelilla (CAT 6 tai CAT 7). 4K ja tuleva 8K TV (on jo käytössä Japanissa ja E Koreassa) tekniikka vaatii häiriöttömän kuvan saamiseksi CAT 6 kaapelit.

as-17-4.jpg