Uutiset

23.5.2018Yhdistyksen tietosuojaselosteLue lisää »5.5.2018Kevättalkoot olivat rantasaunalla lauantaina 5.5.2015 klo 12Lue lisää »4.5.2018Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 4.5.2018 OlkkolassaLue lisää »

Satunnainen kuva

p5033775

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:84959 kpl

Kuolimo

 

Tiesitkö, että Kuolimo on suurin kokonaan Etelä-Karjalan alueella sijaitseva järvi? Kuolimo on kirkasvetinen karu järvi jossa on paljon syvänteitä ja lähteitä. Syvimmillään se on jopa n. 40 m. Kuolimo on kuuluisa siitä, että siinä elää ja lisääntyy luonnontilassa ainoana suomessa ja nyt kokonaan rauhoitettuna ainutlaatuinen Nieriä -kanta, joka on nahkapintainen puna-oranssivärinen iso lohikala. Nieriän tulevaisuus näyttää turvatulta voimakkaiden suojelutoimenpiteiden johdosta.

Koko Suomen järvien pinta-alatilastossa Kuolimo on 56. suurin. Pinta-ala on noin 79 km2. Suurin pituus pohjois- eteläsuunnassa on hieman laskutavasta riippuen noin 35 km.

Kaikkien savitaipalelaisten tuntema Antti Matikan kotisaari Lehtinen on Kuolimon suurin saari, eli 311 ha. Muita isoja saaria ovat Lamposaari 126 ha ja Paassalo, sekin yli sata hehtaaria, eli 120 ha.

 

Haihtumisen lisäksi Kuolimo vaihtaa vetensä kahden joen kautta, eli Partakosken ja Kärnänkosken kautta ja loppupeleissä Kuolimonkin vedet päätyvät Vuoksen vesistösysteemin kautta Suomenlahteen.

Nykyisen kaltaisella Kuolimollla on ikää noin 4000 vuotta.

 

VEDENKORKEUS

Näinä päivinä ( 15.10.2013 ) olemme joukolla ihmetelleet Kuolimo-järven ajankohtaan nähden alhaista vedenkorkeutta.

Kuolimon vedenkorkeushavaintoja löytyy vuosilta 1931 - 1950 ja sitten taas vuodesta 1967 alkaen.

Keskivedenkorkeus ns. N60-järjestelmässä on ollut 77,02 m merenpinnan yläpuolella. Kuolimon vuotuinen veden korkeuden vaihtelu on ollut varsin pieni, vain 39 cm.

Vuodelta 1974 joulukuulta löytyy ylin vedenkorkeustieto. Silloin lukema oli 77,55 m.

Vuodelta 1940 elokuulta löytyy alin vedenkorkeustieto. Lukema oli 76,66 m. Äärivaihtelu on ollut 89 cm.

Mielenkiinnolla seuraamme pinnankorkeutta.

 

Menovirtaamahavaintoja on tilastoitu niitäkin jo vuodesta 1971 alkaen.

Keskivirtaama on ollut 6,9 m3/s.

Äärivirtaama, eli suurin poisjuoksu löytyy tuolta korkean veden vuodelta 1974, sen joulukuulta, 27m3/s.

Vaatimattomin ulosvirtaus on tilastoitu vuoden 2006 syyskuulta, 1,14 m3/s.

 

SUOJELU

Kuolimo on meille tärkeä ja rakas. Järven ekologisessa tilassa on kuitenkin viime vuosikymmenien aikana havaittu nopeita muutoksia huononpaan suuntaan mm sameutumisena.

Meidän kaikkien, mutta varsinkin meidän, jotka olemme etuoikeutettuja asumaan tämän kauniin järven rannoilla, on tehtävä kaikkemme saadaksemme saastuttava kehitys loppumaan. Nyt on aloitettu pitkäjänteinen työ järven tilan kaiken puoliseksi ennallistamiseksi. Se koskee kaikkia kuntalaisia jotka asuvat Kuolimon lähistöllä ja kakkia niitä, jotka käyttävät sitä virkistykseensä tai ammatissaan.

 

Me paimensaasaarelaiset, jotka asumme Kuolimon vesien ympäröiminä, olemme etulinjassa. Paimensaaressa onkin tehty toimenpiteitä valumavesien imeyttämiseksi, ettei ne menisi suoraan Kuolimoon. Ranta-alueilta myös haravoidaan karikkeita pois, etteivät ne menisi järveen.

Näyttäkäämme edelleen omalla esimerkillämme niin puheissa kuin teoissakin, että Kuolimo on meille ykkösasia elinympäristössämme.

Paimensaaren asukasyhdistys ry on yhdistyksenä Kuolimon suojeluun keskittyneen Pro Kuolimo ry:n jäsen. Yhdistys on julkaissut Kuolimonsuojeluoppaan. Sen saa kunnantalolta.

Pro Kuolimo kotisivu: www.prokuolimo.fi

                                                                                                                             

 

 

 

                                                                                                                                     Design Bäcklund AE